Meer weten over fiber

 • Waarom zou ik overschakelen naar fiber?

  Ben je nog niet zeker of je zou overstappen naar fiber?

  Een Proximus-fiberverbinding heeft nochtans een veel groter debiet en meer bandbreedte en ze is tot 10 keer sneller dan andere technologieën. Zo kan iedereen tegelijk online zonder kwaliteitsverlies. Telewerken, afstandsonderwijs volgen, gamen, streamen, radio luisteren en tv-kijken in hd ... Het kan allemaal tegelijkertijd en zonder haperingen.

  De koperkabel die jou momenteel verbindt met het internet, nadert zijn limiet. Hij is namelijk niet gemaakt voor onze huidige behoeften. Daarom komt er binnenkort fiber in de plaats.

 • Wat is het verschil tussen fiber en mijn huidige verbinding?

  Het is dag en nacht verschil in gebruik: met fiber worden de download- en uploadtijden veel korter en kan je 1001 toepassingen tegelijkertijd gebruiken. Zo kan iedereen op hetzelfde moment zijn ding doen (surfen, streamen, tv-kijken, telewerken, afstandsonderwijs volgen …) zonder kwaliteitsverlies. Een fiberverbinding kan bovendien moeiteloos 4K-tv aan.

  Het verschil is ook makkelijk technisch te verklaren. Fiber transporteert gegevens aan lichtsnelheid in de vorm van lichtflitsen door glasvezels, terwijl ADSL/VDSL elektrische impulsen via je huidige trage koperkabel stuurt. Daardoor is fiber véél sneller en stabieler.

 • Ik ben tevreden met mijn huidige internetverbinding. Waarom zou ik dan veranderen?

  Oké, tot nu toe was je min of meer tevreden over je internetverbinding. Maar je merkt ook wel dat je gezin elke dag meer gebruik maakt van het internet!

  Met fiber haal je een supersnelle en ultrastabiele internetverbinding in huis. Zo kan iedereen tegelijkertijd online zijn ding doen (streamen, videobellen, downloaden, gamen … en zelfs 4K-tv kijken) zonder kwaliteitsverlies. 

  En morgen? Dankzij de hoge snelheid van fiber doe je veel meer dan alleen maar sneller surfen met zijn allen tegelijk. Sommige toepassingen werken gewoon veel beter met fiber dan met je huidige verbinding. Voor sommige gezondheids- en veiligheidstoepassingen bijvoorbeeld is de snelheid van fiber zelfs essentieel.

 • Is de overstap naar fiber duur?

  Helemaal niet. Als jouw woning in aanmerking komt voor fiber, dan is de aansluiting op het fibernetwerk in de meeste gevallen gratis!

  Je hoeft dan enkel nog een fiberabonnement te kiezen dat slechts iets meer kost dan je huidige Proximus-abonnement. Met dit fiberabonnement surf je wel veel sneller en zonder kwaliteitsverlies. 

  Informeer je gerust want er zijn vaak promoties. Maar omdat niet alle providers al fiber aanbieden, moet je misschien overstappen. We zorgen dan voor alle administratieve stappen.

 • Is fiber groener?

  Fiber biedt je niet enkel de snelste en stabielste internetverbinding op de markt, het is ook de meest ecologische oplossing. Gegevens versturen via fiber verbruikt immers heel weinig energie. Tot wel 12 keer minder dan via je huidige koperkabel! Overschakelen op fiber is dus een goede zaak voor het milieu en het klimaat. Door onze huidige koperkabels uit te faseren, recyclen we momenteel 500 ton koper per jaar door het een tweede leven te geven. Fiber bestaat uit glas dat uit siliciumdioxide gemaakt wordt. Dat is het meest voorkomende element op aarde, na zuurstof. Het zit in zand, klei, rotsen en zelfs in water. De ontginning ervan brengt geen schade toe aan het milieu. Vergeleken met koper heeft de productie van fiber ook geen grote ecologische voetafdruk. Volgens de industrie komt er bij de ontginning en productie van 2 kg koperdraad (die voor je huidige verbinding wordt gebruikt) zo’n 1000 kg CO2 vrij, terwijl dit voor fiber maar 0,06 kg is. Info : www.ecoinvent.org.
 • Wordt fiber binnenkort verplicht?

  De koperkabel waarmee je momenteel met het internet verbonden bent, was oorspronkelijk enkel voor telefoongesprekken bedoeld. Later werd het kopernetwerk ook voor internet en tv gebruikt, maar vandaag zit deze technologie aan haar limieten. Daarom wordt ze binnenkort vervangen door fiber. Fiber is een zekere en duurzame technologie. Zo kan jij genieten van ultrastabiel en supersnel internet dat aan al je behoeften voldoet, en die van al je huisgenoten, zelfs als iedereen tegelijkertijd online is. Fiber is de enige technologie die de huidige technologische ontwikkelingen aankan.
 • Wat moet ik doen om gratis fiber te laten leggen?

  <p>De installatie van fiber gebeurt in 2 fases. Voor de eerste fase hoef je helemaal niets te doen. De technici leggen fiber in je straat. Zij brengen de fiberkabels discreet op de gevels aan en leggen ze in buizen onder de grond. In de tweede fase kies je het Fiber-pack op jouw maat en vraag je een aansluiting. De installatie is volledig gratis!